Polo 6R skift til W8 loftlys

Husk altid: det er altid på eget ansvar, hvis du vælger at bruge denne beskrivelse som vejledning til at gøre det selv. Alt er på eget ansvar, og jeg kan på ingen måde holdes ansvarlig for dine handlinger.

Hov! Står der ikke lige Polo 6R i overskriften ..? Jo det gør der, min Passat blev totalskadet (til de af jer, der også læser på VAGcars, er her et link fra totalskaden: http://www.vagcars.dk/phpbb/viewtopic.php?p=677489″

Jeg har så købt mig en VW Polo i stedet, da vi egentlig ikke har behov for så stor en bil. Men i Poloen sad der en lille dum loftlampe med kun én pære, intet læselys eller det røde “hyggelys”, som jeg var vant til fra W8 loftlampen Passaten. Heldigvis passer en W8 loftlampe i hullet fra det eksisterende loftlys, så det var bare at få købt sådan en hjem og få den monteret. Det er ikke svært at skifte, det eneste der gav mig lidt problemer, var beklædningen til A-stolpen. Se problemet nede i beskrivelsen.

Dele brugt i dette projekt:

  • W8 loftlys (reservedel nr. 3B7 947 105 F 2EN) € 43,66 (købt hos Autohaus Wipprecht KG) – du kan også købe den i DK: W8 loftlys til Polo 6R
  • Adapter til loftlys (reservedel nr. ADP 998 010) € 12,56 (købt hos Autohaus Wipprecht KG)
  • Klebeband (reservedel nr. 000 979 950) – ca. kr. 75,-
  • Kunststof brækjern
  • Torx 20 skruetrækker
  • Loddekolbe og -tin
  • Hobbykniv
  • Sekundlim (hvis du ligesom jeg knækker noget i A-stolpe beklædningen)

Tidsforbrug: ca. 30 minutter.

Det første jeg gjorde var af pille den gamle loftlampe ud. Man vipper glasset af først, så har man adgang til to torx skruer og et par clips:

vw-polo-6r-loftlampe-02

Glasset vippes af

vw-polo-6r-loftlampe-03

Når glasset er sidder løst i enden ud mod forruden kan det bare vippes af

vw-polo-6r-loftlampe-04

Når glasset er væk er der adgang til de 2 skruer der holder lampen, og til de 2 clips, der også holder lampen. Disse skal bare lige klemmes lidt ind, så kan lampen trækkes ud.

Når lampen så er ude, skal man bare lige pille stikket af, og sætte adapterstikket på kablet som nu stikker ud af hullet i loftet.

Den gamle lampe sidder med dette stik

Den gamle lampe sidder med dette stik

Den nye adapter er sat på, så den passer til W8 loftlampen

Den nye adapter er sat på, så den passer til W8 loftlampen

Så langt så godt – nu skal den lille løse ledning på adapteren trækkes ned til lyskontakten. Dette gøres bag beklædningen på A-stolpen. Beklædningen sidder med 3 clips, som sidder rigtig godt fast. Ved at hive lidt i siden øverst mod døren, slap beklædningen den ene side af clipsen i den første clips. Med en skruetrækker kunne jeg så skubbe den anden side fri, det samme med clips nr. 2, men med clips nr. 3 knækkede hele den holder af, som holder clipsen 🙁 Men beklædningen kom løs,  og så er der kun en ledning til højttaleren, der holder sammen på det. Den sidder med et stik, der lige kan løsnes så kan man få hele beklædningen af vejen.

Her ses de clips og deres plastikholdere - den nederste knækkede for mig.

Her ses de clips og deres plastikholdere – den nederste knækkede for mig.

Her er der adgang til at trække ledningen ned, jeg kørte den rundt om den eksisterende ledning for at have lidt styr på den.

Her er der adgang til at trække ledningen ned, jeg kørte den rundt om den eksisterende ledning for at have lidt styr på den.

Højttaleren sidder bare med et enkelt stik, der lige er til at pille ud.

Højttaleren sidder bare med et enkelt stik, der lige er til at pille ud.

Når beklædningen er kommet af, kan man trække ledningen ned til lyskontakten. Jeg skubbede ledningen frem gennem hullet i loftet, og kunne få fat på den fremme ved forruden. Her var det så bare at stoppe den op bag himlen i bilen, og trække den over til venstre og ned langs de andre ledninger. Lyskontakten skal pilles ud ved at stille den på position “0” og trykke kontakten ind, mens den er trykket ind, drejes den et tak med uret til positionslys, hvorefter den bare kan trækkes ud.

Ledningen trækkes fra loftet og ned til lyskontakten.

Ledningen trækkes fra loftet og ned til lyskontakten.

Tryk ind ved 0 og drej med uret til positionslys, så kan kontakten trækkes ud.

Tryk ind ved 0 og drej med uret til positionslys, så kan kontakten trækkes ud.

For at bedre adgang til at få ledningen på plads, kan side stykket til venstre for lyskontakten tages af – det gør det noget lettere at få ledningen frem til lyskontakten.

Sidepanelet kan lige vippes op og tages af for bedre adgang.

Sidepanelet kan lige vippes op og tages af for bedre adgang.

Når ledningen er trukket frem til lyskontakten, skal der stjæles noget strøm fra ben 17. Jeg skar isoleringen væk på et lille stykke af ledningen og loddede ledningen fra adpateren på og viklede det ind i klebeband (stoftape) bagefter. Så var det bare at sætte W8 loftlyset i stikket fra adapteren og se om alt fungerede inden jeg samlede det hele igen. Det hele fungerede som det skulle, det røde lys blev dæmpet sammen med instrumentlyset og læse lampener kunne tænes og slukkes hver for sig. Så var der bare tilbage at samle det hele igen. Og her var der jo en lille udfordring, da jeg havde knækket plastikken ved beklædningen til A-stolpen, men noget sekundlim kom på og så sad plastikstykket fast igen, og det hele blev monteret.

Ledningen til loftlampen er loddet på og derefter blev den pakket ind i stoftape.

Ledningen til loftlampen er loddet på og derefter blev den pakket ind i stoftape.

Lidt sekundlim og så var plastikstykket klar til at holde clipsen på plads igen.

Lidt sekundlim og så var plastikstykket klar til at holde clipsen på plads igen. De sorte stykker er noget lyddæmpende materiale jeg har sat på, nu jeg alligevel havde pillet beklædningen af.

vw-polo-6r-loftlampe-19

Det færdige resultat med lys i alle lamperne.